Niet elke cabrio heeft een dak boven zijn hoofd als hij niet gebruikt wordt. Veel staan er gewoon buiten en worden blootgesteld aan alle weersomstandigheden. Een auto met een softtop blijft echter altijd wat kwetsbaarder dan een vierwieler met een stalen dak. Wil je jouw cabrio wat beter beschermen tegen onheil van boven, dan zijn er diverse hoezen te koop. Van een paar tientjes tot een paar honderd euro. Het is maar wat je ervoor over hebt.Daarnaast kun je jouw trouwe vierwieler nog extra verwennen door zelfs als hij binnen staat een extra bescherming aan te brengen.Grofweg kun je een onderscheid maken in binnen en buiten hoezen.

Buitenhoezen

Door de jaren heen heb ik al de nodige hoezen versleten. De een functioneerde in zijn geheel niet, de ander deels en mijn laatste versie voldoet tot op heden prima. Daarover later meer. De allereerste versie die ik als buitenhoes gebruikte, was een universeel exemplaar. De bekende grijze autohoezen. Een universele all weather hoes functioneert in mijn ogen vaak matig. De duurdere exemplaren worden aangeboden als “ademend” maar vaak valt dat tegen. Condens vormt zich vaak nog steeds aan de binnenkant van de hoes. Op zich niet zo erg maar daar heb je feitelijk geen hoes voor.

Maatwerk1

Het grootste probleem (in mijn ervaring) is dat deze hoezen gaan klapperen als er wind onder komt en als het ware door je lak kunnen slaan. Ik heb eens een auto een aantal weken onder een dergelijk exemplaar gestald. Toen ik de hoes na een week of vier verwijderde bleken er allemaal witte vlekken in de lak te zitten. Ik kon poetsen wat ik wilde maar kreeg ze er niet uit. Uiteindelijk heeft iemand met een polijstmachine de lak weer in redelijke staat gekregen.

Een luxe verwennerij voor je auto, als je hem buiten moet stallen, wordt geleverd door Carcoon (www.carcoon.com). Dit zijn garagetenten waar permanent lucht doorheen wordt geblazen. Een unieke en gepatenteerde methode om vochtvorming en roest te voorkomen. Zelf geen ervaring met de outdoor versie, maar wel met de binnen versie.  Je moet er uiteraard wel plek voor hebben, want je buren worden er niet gelukkig van als je een Carcoon zomaar in de straat neerzet.

Maatwerk2Een andere simpele oplossing om in ieder geval je cabriokap te beschermen, zijn half covers. Recentelijk heb ik zelf een exemplaar besteld bij Mazda Pierre. Past perfect voor de ND, het is een dunne hoes. Ideaal om je cabriokap kortstondig te beschermen. Makkelijk mee te nemen op bijvoorbeeld een meerdaagse rit.

Een outdoor hoes waaronder je de auto langer kunt stallen, zonder dat dit schadelijke gevolgen heef voor de lak, zijn maat hoezen. Deze zijn zacht van binnen, echt ademend en passen als een tweede huid om je auto heen. Ik heb destijds een exemplaar gekocht voor mijn 124 Abarth. Mijn exemplaar kwam bij het italiaanse Confezioni Andrea vandaan (https://www.confezioniandrea.com/landing.html). Ik heb bijzonder goede ervaringen met dit bedrijf. Communicatie gaat vlot (in het Engels) en de spullen die ze leveren zijn van zeer goede kwaliteit. Je moet wel geduld hebben want reken in deze tijden op een leveringstijd van ongeveer een maand of twee. Het enige en grootste nadeel van deze hoes is feitelijk dat je hem alleen kunt gebruiken op een brandschone auto. De hoezen zitten zo strak om de auto heen, dat een zandkorrel eronder niet wenselijk is. Daarnaast zijn ze niet echt een koopje. Reken op ruim euro 300.

Binnenhoezen

Net als de buitenhoezen heb je deze hoezen in alle vormen en maten. De goedkoopste manier is om de linnenkast thuis te plunderen en er een stel lakens uit te halen. Of ren naar de Zeeman en koop voor euro 20 een tweetal nieuwe lakens om over je auto te trekken. Het beschermt in ieder geval tegen vuil en andere zaken die in een stalling naar beneden kunnen vallen.

Maatwerk3Meestal zijn garages niet geheel vochtvrij, tenzij je de auto in een volledig geklimatiseerde ruimte parkeert, of een volledig verwarmde garage hebt, waar vocht geen kans krijgt om je bolide aan te tasten. Een manier om je auto voor langere tijd vochtvrij te stallen in een garage, zijn de covers van Carcoon (www.carcoon.com). Net als bij het outdoor exemplaar wordt er door twee ventilatoren permanent lucht door de “tent” geblazen. Een perfecte manier om je auto vocht en roestvrij te houden. Daarnaast is je auto ook beschermd tegen vuil en feitelijk ook tegen beschadiging. Het leuke is dat de Carcoon transparant is, dus als het je in huis allemaal te veel wordt, pak je een stoel en ga je gezellig zitten wegdromen naast je auto over betere tijden. Ik gebruik een Carcoon al een jaar of 10 en na zes maanden stalling komt mijn auto er in het voorjaar nog als nieuw onder vandaan. Tja elke gek zijn gebrek, maar omdat mijn garage niet verwarmd is en wat vochtiger in de winter, is dit voor mij een prachtige oplossing voor de winterstalling. Overigens zit er in een Carcoon ook een mogelijkheid om een acculader aan te sluiten, dus zelfs de accu blijft permanent op spanning.

Wil je je helemaal te buiten gaan aan een mooie hoes voor je cabrio, kijk dan eens bij Confezioni Andrea. Je kunt het zo gek niet verzinnen of ze maken het er wel. Van een hoes met camouflage print, de Italiaanse vlag, logo van je favoriete automerk, je persoonlijke logo of verzin maar wat. De indoor hoezen zijn van zeer hoge kwaliteit. Men gebruikt mooie materialen en er zijn diverse leuke opties om te kiezen, zoals de spiegels in een ander kleur of het gebruik van “piping” in een andere kleur, om de vorm van je auto extra te benadrukken.

Iedereen zal zijn eigen ideeën hebben of een beschermhoes nu wel of niet nuttig is, maar in ieder geval succes met het maatwerk om voor jezelf een passende oplossing te vinden.

Ernst-Jan  Mastenbroek - 2023