Uitgelicht: Wat is een roadster?

dolomieten2019Iedereen kent denk ik wel de foto ’s van James Dean in zijn Porsche Spyder 550. Een fantastische oer Porsche. Klein, snel en gebouwd zoals een Porsche ooit bedoeld was. Een pure sportwagen voor de ultieme rijbeleving. Geen turbo ‘s, Apple carplay, 18-voudige elektrische stoelen of stuur verwarming. Een tijd waarin het begrip “roadster” werd geboren.

Zoals veel zaken, komt het begrip uit het land van de onbegrensde mogelijkheden, de USA. Daar heb je nog eindeloos lange wegen, waar je fantastisch kunt toeren. Roadster is een Noord-Amerikaanse benaming, voor een carrosserievorm van een auto met twee zitplaatsen zonder een permanent dak en oorspronkelijk ook zonder zijramen (Wikipedia). Bijvoorbeeld een Porsche 550 Spyder, AC Cobra of Jaguar XK 120. Auto iconen uit lang vervlogen tijden. Een echte roadster verschilt dus van een cabrio, door het ontbreken van een cabrio dak en zijruiten. Tevens werd de voorruit los op de carrosserie gemonteerd en vormde geen geïntegreerd deel met de carrosserie.
De ultieme beleving om de wind door je haren te laten wapperen en een te zijn met je omgeving. Een andere term die voor Roadster gehanteerd werd was de naam Spyder of Spider.

Dakloos rijden is niet echt heel aangenaam in ons klimaat, dus er kwamen al snel versies met een canvas topje. De cabrio was geboren en is ook nooit meer helemaal uit ons straatbeeld weggeweest. Gelukkig maar want dit vormt de basis voor onze club. Open “ohne” rijden als het kan, genieten van de natuur, uitdagende routes en mooie verhalen om met elkaar delen.

Ernst-Jan  Mastenbroek - 2023