Verslag van Koos en Miriam van Essen.
De dag start goed met een uurtje sporten en een strak blauwe hemel. Na weer een heerlijk ontbijt gaan wij op pad in een brandschone auto aangezien in gister, eind van de dag, onze auto even heb gewassen, niets fijner dan een schone auto! Wij nemen de wijze raad van de voorzitter ter harte en houden continu het water aan onze rechter kant.
Prachtige vergezichten en mooie baaitjes wisselen zich af. Met wederom, de voor Corsica zo kenmerkende stuurmans wegen. Iets breder en dus meer ruimte dan gister en gelukkig over de dag gezien weer voldoende bochten. Vandaag is ons aangeraden vis te eten in het kleine plaatsje Port de Centuri, zelfs een must als wij de voorzitter mogen geloven. Wij arriveren eigenlijk wat vroeg voor de lunch, 11.15 uur, dus zit er niets anders op om eerst even door het kleine vissersdorpje te wandelen en een lekkere kop koffie te drinken.
In de haven zijn er werkers bezig het oude zeewier uit het water te halen, wij denken omdat het hoogseizoen er aan komt. Deze bezigheid zorgt er voor dat het niet echt lekker ruikt daar beneden aan de haven.Dus wij besluiten het iets hoger op te zoeken en vinden in een van de eerste restaurants van het plaatsje vanaf de parkeerplaats een fijne plek. Terwijl wij daar binnenkomen komt er tegelijkertijd een verse lading kreeften binnen!Het water loopt mij in de mond bij zoveel verse kreeft. Wij besluiten na onze koffie om daar ter plekke te eten, even wachten tot het 12 uur is en dan mogen wij bestellen. Wij kiezen een joekel van een levende kreeft uit, gaan ermee op de foto en via een krakkemikkig weegschaaltje wordt zijn gewicht, en dus de prijs bepaald. Ik mag mee naar de
keuken om te zien hoe de kok het mes in de levende kreeft zet. Ik weet niet of ik dit had willen zien aangezien hier van dierenwelzijn en met respect omgaan met dit dier nog niet gehoord is. Vers is het wel! Ons biertje en wijntje op het terras met mooi uitzicht op het havenhoofd smaakt heerlijk en zodra de Kreeft wordt geserveerd kan het genieten beginnen. De lekkerste kreeft ever en de begeleidende groenten zijn ook erg goed van smaak en van de beste kwaliteit. Op deze manier is het erg makkelijk te ontspannen en zou die setting dagen vol kunnen houden, het plekje/plaatsje straalt rust uit, stress is hier ver weg. Wij sluiten af met een lekker bakkie koffie en vervolgen onze route na snel de cabrio kap geopend te hebben, want de temperatuurmeter geeft 38 graden aan! Gelukkig zakt dit tijdens het rijden maar warm blijft het vandaag.
Wij rijden weer door mooie kleine plaatsjes met altijd een kerk, een klein kroegje en een restaurant, maar verder lijken deze plaatsjes uitgestorven, de luiken zitten bijna overal dicht en wij constateren dat er bij vele gebouwen ook wel wat onderhoud gepleegd zou kunnen worden. Hier en daar maken wij wat mooie foto’s voor het thuisfront. Wat opvalt zijn de zwarte stranden aan deze kant van het eiland, meer steen als zand, maar toch liggen er strand gasten van het mooie weer te genieten. Onderweg passeren wij nog een zo geheten Bailey Brug, iets wat je niet iedere dag tegen komt. Helaas komen wij in het laatste deel van de route van vandaag in een spitsuur te zitten en doen wij best lang over de laatste 25 km. Niet getreurd want in het hotel wacht een lekkere duik in de zee, een koude douche en een rosé. Morgen helaas de laatste dag van deze geweldige week. Onze eerste meerdaagse met de Roadster Club maar zeer zeker niet de laatste. De meerdaagse reis voor 2025 hebben wij alvast in onze agenda geblokt, want dan willen wij er zeker weer bij zijn.