Ritverslag van Edy en Marjolein Kars.

 

Op Goede Vrijdag zijn we aangekomen bij Van der Valk Groningen Hoogkerk. Een mooi hotel en van alle gemakken voorzien. 

Op zaterdag ging de 1e route meteen goed van start, we kwamen door Leek en Tolbert, allebei erg fotogenieke plaatsjes.  Arjan heeft weer leuke weggetjes uitgezocht, zeer afwisselend langs schitterende boerderijen en moeras-achtige landschappen, echt leuk! 

Pasen 3Pasen 4Ongeveer op een kwart van de rit hebben we koffie gedronken in Hotel Princenhof in Eernewoude. (Earnewâld in het Fries)  Het hotel ligt aan het water (de Fokkesloot) en we hebben heerlijk buiten gezeten. Eernewoude is 3e etappeplaats van de jaarlijkse zeilwedstrijd tussen voormalige vrachtschepen (skûtsjes). Rond half 12 gingen we weer rijden met de gedachte rond een uur of 1 te stoppen voor de lunch, maar onderweg kwamen we wel wat restaurants tegen, maar veel was dicht.

In Dokkum was wel alles open, maar daar konden we onmogelijk onze auto's kwijt, dus zijn we doorgereden naar Lauwerensoog. Ook weer een hartstikkke mooie weg. Rond 13.45 streken we neer bij "Waddengenot" en daar hebben we genoten van heerlijke kibbeling.

Pasen 2Het laatste stuk van de route was echt heel erg leuk!  We reden door Zoutkamp. Vroeger was de doorgang bij Zoutkamp via de Lauwerszee de enige route vanaf zee om in de stad Groningen te komen. Tot 1960 had Zoutkamp een grote vissershaven, maar toen de Lauwerszee werd afgesloten verviel deze positie. Nu is Zoutkamp een schattig dorp met een enorme haven, knusse restaurants en een gezellige hoeveelheid toeristen die veelal met de boot komen. Mocht je denken dat er alleen gekleurde huisjes in Zweden staan nou dan heb je het mis. je vindt ze ook in het Zoutkamp. In de huisjes vind je een palingrokerij en een aantal winkeltjes. Erg leuk om te zien. Verder via Houwerzijl en Oldehove reden we terug naar het hotel.