Verslag van Dorry Reuling en Paul Boes

 
LoireRuim twee jaar geleden  - in april 2019 om precies te zijn - maakten we onze laatste Roadsterclub-reis, destijds naar de Provence. In 2020 gooide Corona roet in het eten, maar eindelijk kunnen we eind augustus onze Roadster weer inpakken en afreizen naar het Loiredal met zijn prachtige steden, wijngaarden en châteaux. We verheugen ons op het weerzien met onze Roadsterclubvrienden en de kennismaking met nieuwe leden.
 
We logeren in hotel Les Trois Châteaux in Cour-Cheverny, morgen vertrekken we naar Tours waar we vier dagen zullen verblijven. De rit van vandaag - donderdag 2Loire 15 september - is uitgezet aan de zuidwestkant van Cheverny en brengt ons onder meer naar de bekende steden Chaumont-sur-Loire, Amboise en Blois.
 
Meestal zijn we een van de laatsten aan het ontbijt, maar deze ochtend een van de eersten. Als we uit het raam kijken zien we inderdaad nog aan groot aantal roadsters staan.
We zijn vroeg omdat we de hele rit willen uitrijden en aan het eind van de middag op tijd terug willen zijn voor de dagelijkse ‘powernap’, het aperitief en het diner waar we opnieuw naar uitkijken.  Onder ons gezegd en gezwegen: het verbaast ons telkens weer hoe de organisatoren het voor elkaar krijgen om de prijs-kwaliteitverhouding van onze reizen zo hoog te houden. Chapeau! Als we na het ontbijt buiten komen schijnt de zon nog net niet, maar de temperatuur is prima dus het kapje van onze roadster (MX5) kan eraf. Wat zonnebrand op ons gezicht, een check of we  mondkapjes bij ons hebben en de pass sanitaire nog tevoorschijn komt op onze smartphones en we zijn weg het is iets na negenen.
 
Loire 18 Chateau CheverneyVoordat we de route oppakken rijden we eerst het dorp in naar het Chãteau de Cheverny. Een elegant Loire-kasteel met een witte strakke tufstenen gevel gebouwd in de 17de eeuw voor een luitenant uit het leger van Orléans. Het kasteel is nog niet oLoire 13pen, maar pal naast de entrée is het Maison de Vin waar 33 wijnboeren uit Cheverny hun wijnen verkopen. Cheverny is een soort enclave in de noordoostelijke hoek van de wijnstreek ‘Touraine’ en heeft een eigen appellation. We kunnen natuurlijk niet terug naar huis zonder wijn uit een van de prachtigste wijngebieden van Frankrijk mee te nemen. Met name zijn we geïnteresseerd in de wijn van de druif ‘ Romorantin’ die we niet kennen. Na de proeverij rijden we Cour-Cheverny uit door een glooiend landschap met smalle goed onderhouden weggetjes omzoomd door zonnebloem- en korenvelden. Er zijn nauwelijks tegenliggers, dus dat rijdt heel prettig. De eerste grote stad die we aandoen is Chaumont-sur-Loire. Ook hier is een prachtig kasteel, maar we hebben pas 25 km gereden en rijden daarom door om in de volgende grote stad Amboise koffie te drinken met  ‘iets erbij’.

Na een klein half uurtje rijden we Amboise binnen. Waarvan kennen we Amboise? Oh Ja, natuurlijk van een kasteel-:). Als we aan komen Loire 5rijden op de brug over de Loire zien we het direct liggen, want het verheft zich boven de daken van de stad. Het is gebouwd op een rots die al eeuwenlang wordt gezien als hét ideale uitkijkpunt over de loop van de Loire. Indrukwekkend! Het is druk in de stad, maar we vinden gelukkig vrij snel een parkeerplek in het centrum dichtbij een bijzondere fontein die we - voordat we aan de koffie met ‘iets erbij’ gaan - wat beter willen bekijken. De fontein blijkt gemaakt in de jaren ’60 door de Duitse kunstenaar Max Ernst als eerbetoon aan Amboise waar hij tien jaar verbleef én aan de Italiaanse kunstenaar Leonardo da Vinci die eind 15de eeuw aan het hof van de Franse Loire 10koning in Amboise had gewerkt en ook - zo zegt men - in het kasteel begraven ligt …
Een zonnig terras is al gauw gevonden en ook enkele clubleden die op hetzelfde idee zijn gekomen. Gezellig om elkaar dan weer te ontmoeten. Na de koffie maken we een korte wandeling langs de Loire, waarna we onze weg vervolgen richting Blois dat op zo’n veertig km van  Ambroise ligt.                                                                                                                                                                                                                                                             
Rond half twee rijden we Blois binnen. De stad is al vanaf de 12de eeuw belangrijk als vestingstad, heeft een oud centrum, een kathedraal en …. een château. Na een heerlijke saladelunch dichtbij de brug over de rivier wandelen we naar de Cathédrale St Louis. Het grootste deel van het oorspronkelijke gebouw werd eind 17de eeuw Loire 17door een orkaan verwoest; de huidige kerk stamt uit het begin van de 18de eeuw. Rond 4 uur rijden we weg uit Blois terug naar ons hotel in Cour-Cheverny.  De wegen blijven fantastisch berijdbaar en we zien alleen maar wijnstokken met volle witte en blauwe druiventrossen die nog even moeten wachten om een heerlijke wijn te worden. 
We zijn ruim op tijd terug in ons hotel in Cour-Cheverny om even te relaxen in de prachtige tuin voordat we aan tafel gaan
 
Terugkijkend op de zeven dagen-tour in de Loire kunnen we niet anders zeggen dan dat het opnieuw een heerlijke reis was. De combinatie van open rijden, genieten van de cultuur, de natuur en de gastronomie van de streek maakt dat wij, na meer dan 20 jaar lid te zijn van de club, nog steeds met veel plezier aan de reizen deelnemen. 
 
Je bent vrij om te doen en te laten wat je wilt. Je rijdt alleen of met je partner of met meerdere stellen (nee, we rijden niet in colonnes achter elkaar zoals sommige buitenstaanders soms vermoeden …-:). 
 
Kortom het is één FEEST!