Ritverslag van Peter en Karin Bos.

De ochtend van 20 september breekt aan en we werden gewekt door de stralende zon en natuurlijk de opwinding van het aanbreken van een Roadsterclub rit dag. Een dag waarin we álles in één dag zullen kunnen gaan beleven. Tenminste, dat is wat ons in het vooruitzicht gesteld is. We zijn zó benieuwd dat we bijna niet kunnen wachten . . .

Voor óns ligt het beginpunt ditmaal op comfortabel korte reistijd. Dus de koffie thuis kunnen we overslaan en vertrekken na ons ontbijt direct met open kap richting Zaandam.

Een dag6 2Onze roadster staat fris te glimmen in de garage en springt gelijk met een enthousiasmerende brul aan. Nóg een die er zin in heeft! Na een kort opfrissend ritje over de ring van Amsterdam arriveren al weer bij ons startpunt Hotel Van Der Valk Zaandam. Een groot deel van ons deelnemersveld staat verdeeld over het parkeerterrein, de ene in de zon, de andere juist weer lekker koel in de schaduw. Dat begint goed, de organisatoren René & Vera hebben zo te zien aan alles gedacht!

Binnen vinden we de early arrivals al genoeglijk achter dampende kopjes koffie al dan niet smakelijk etend van de ruime gebakskeuze. Ondanks de COVID maatregelen ziet een ieder er ontspannen en vrolijk uit en heeft een ieder het maar wat naar de zin.

Maar dan is het moment daar; Edy begint het palaver! Natuurlijk staan die naast de gebruikelijke mededelingen rondom de te verwachten belevenissen en de laatst benodigde route updates voor deze dag tevens uit informatieve mededelingen voor de middellange en lange termijn.

Daarna is het tijd om alles in één dag te gaan beleven, dus op naar onze roadsters op het parkeerterrein. Lokale autospotters blijken te zijn uitgelopen en staan, “bewapend” met indrukwekkende camera’s op ons te wachten. Ze worden beloond, want onze club laat zich (weer) van z’n beste kant zien met een breed veld aan glimmende roadster-bolides die vrijwel allemaal aan hun lenzen voorbijgaan. Niet alleen onze dag goed, we hebben dus ook nog een koppeltje totaal vreemden een prachtige dag kunnen geven. . .

Eendag8We laten de paparazzi achter ons en begeven ons richting de eerste puzzelelementen uit het routeboek. Bolletje-pijltje links en rechts en nog eens en nog eens, en ineens het symbool van een pont! Ja hoor, René en Vera bezorgen ons écht “een dagje uit met onze stichting” . . . Ze hebben aan alles gedacht wat een Roadsterdagje leuk kan maken zo te zien.

Nadat wij allen veilig en in verschillende groepjes het Noordzeekanaal overgestoken zijn zetten wij koers om kennis te gaan maken met de Spaarndammerpolder. Wat een leuke belevenis om zoveel mooie, leuke en oude resten van eens gewezen dorpjes te doorkruisen, hier en daar een oude kerk, een vervallen huisje en anderzijds de uitgestrektheid van industrie, energiecentrale maar ook natuurgebieden zoals o.a. Spaarnwoude. Ingeklemd tussen het Noordzeekanaal en aan de andere kant begrenst door Zwanenburg, Stompetoren en Haarlem ofwel de Haarlemmermeer.

Na onze haast industriële start komen we langzamerhand in een meer en meer romantische en natuurlijke omgeving.

Een dag6 1Her en der glijden prachtige buitens zoals Duinlust, Slot Bredenrode (waar we rondjes blijven rijden als grapje van de uitzetters?!?) aan ons voorbij om soortgelijk onze rit voort te kunnen zetten in de prachtige omgeving van Bloemendaal. Er zijn vroeger toch wel heel wat families geweest die wisten wat fijn wonen op stand was. De generaties van nu genieten er nog steeds is na. Of het nu inmiddels een hotel of museum geworden is, of toch nog diegenen die er nog steeds riant in privaat bewoning van (kunnen) genieten (misschien wel nazaten van?).

Covit19 maakt het ons niet erg makkelijk om zomaar ergens van een gewenst natje & droogje te kunnen genieten, maar er zijn beslist toch gelegenheden te vinden die ons daarmee willen vergasten. Ook wij vinden zo’n mooi plekje, gesitueerd in een voormalige verdedigingsbunker, geheel verscholen achter en tussen rietkragen en met wat (door ons) geïmproviseerde parkeerplaatsen in de berm naast het Sparne-water waar de nodige watersporters van de aantrekkende wind genieten.

Daarover gesproken, wát een mooi weer treffen we (al) weer! Blauwe luchten, Hollandse wolken, heerlijke temperatuur en het al aangegeven opstekende windje. Roadsterrijders kunnen daar héél blij van worden!!

De lunch is verschalkt al heeft het ons geduld danig op de proef gesteld. Leuk en smakelijk was het in ieder geval, en ach,… we zijn een dag je uit dus ‘who cares’.

Onze bolides staan onaangeroerd op ons te wachten en nu ook de bemanning weer geheel doorvoed en voldaan is kunnen we de tweede helft van onze rit wel weer aan. Niet kort daarna zullen wij ons beseffen dat deze tweede helft heel wat meer en langer is dan de eerste . . .

Eendag7De Haarlemmermeer, de Bollenstreek en weer terug richting Haarlemmermeer; het blijkt een mooi rondje met veel afwisseling. Zowel wat vegetatie, bezienswaardigheden als scenery. René & Vera bieden ons inderdaad alles in één dag. Voor wie het autorijden moe zou worden, de uitzetters gunnen ons zelfs oog op een alternatief in de vorm van een stille hint naar CorEnDon. Zouden ze wellicht gesponsord zijn/worden??!! Met die verwondering in het achterhoofd zetten wij daarna koers richting Aalsmeer. “Het land” van de welbekende opname studio’s, bloemenveilingen en een enorme hoeveelheid aan glastuinbouw met regelmaat letterlijk en figuurlijk tijdelijk overschaduwd door dalende en opstijgende vliegtuigen. Wij hebben “geluk”, Covid speelt de reismarkt danig parten en er zijn dus (maar) weinig vliegbewegingen boven ons hoofd, wat ik een open Roadster eerlijk gezegd niet vervelend is. Dramatisch voor de reisbranche (en vele anderen) ?? Dat natuurlijk wel!!

Met dat in het achterhoofd, zijn wij blij dat wij op z’n minst op de eindlocatie, prachtig gelegen aan De Westeinderplassen, toch weer een uitbater mogen en kunnen verblijden met wat omzet. Vanaf het zonnige terras is het volop genieten van de zon en van het prachtige, dromerige uitzicht. De een geniet van alleen een afsluitend drankje en bijhorend drankje, de ander besluit zelfs gezellig te blijven eten. En geef ze eens ongelijk; de locatie leent zich ervoor en het is een waardige afsluiting van een heel verrassende en mooie rit, met inderdaad Álles in één Dag!

René en Vera, hartelijk dank voor het uitzetten en organiseren van deze verrassende dag. De weergoden waren ons gunstig gezind, evenals het uitblijven van al te beperkende maatregelen rondom Covid.

Álles in één dag,… het klopte hélemaal.

Kortom; namens ons allen DANK