groepsfoto

Ritverslag van Jose Stindt.


De kop is er af. Het eerste nachtje is geslapen in Hotel WELCOM. Het ontbijt heeft gesmaakt, de tandjes zijn gepoetst en de autotanks zijn gevuld, dus starten maar. De familie gaat op pad. De planning is Teutoburgerwald-Noord. Het vertrekpunt is Paderborn

Harz10.png

Paderborn, de stad van het water. Midden in het centrum ontspringt de Pader, Duitslands kortste rivier. Uit meer dan 200 ondergrondse waterbronnen, vol met mineralen, stroomt +/- 5000 liter water per seconde, per waterbron, in de Pader. De Pader mondt uit in de rivier de Lippe, 4 kilometer verderop.

Even voorstellen, Edy & Marjolein, Willem & Diny, Koos & Janny, Joop & Greet, Dick en ik als persoontje. We hebben er zin in. De vaart zit er goed in. Langs mooie slingerwegen, mooie ver gezichten richting Berlebeck naar Detmold. Snel de rotonde om en gas op het pendaal. Onze snelheidsduivel Edy passeert nog net bus 701. De Schuurmannen met hun snelle bolide er achter aan. “Boem stop”. Een tegenligger, lijn 705. Oeps. Er ontstaat een businfarct . De familie vinden alles een uitdaging. Met een beetje naar achteren, een beetje opzij, een zuur kijkende buschauffeur wordt de weg weer vrij gemaakt en kan de rit worden op gestart. Iedereen blij. We komen langs aardbeivelden en de asperge groeit weelderig in deze omgeving. De lucht geurt naar brem en kruiden. De natuur is volop aanwezig. De zon schijnt op onze bolletjes en het racen over Teutoburgerwaldse wegen is adembenemend.

Bij Hermansdenkmal wordt gestopt. Het eerst culture snufje. Iedereen is aanwezig dus de klim naar Hermann kan beginnen. Oh jee, “waar is mijn parkeerkaart”? Willem in paniek. Diny blijft rustig en zegt, “Ach dan koop je toch een nieuw kaartje”. “Din weet je wel wat dat kost”. “ We nemen wel een krantenwijkje”. Hahaha, en we lopen al lachend naar Hermannsdenkmal.

Harz22Hermannsdenkmall, het monument werd gebouwd in 1838-1875 naar een ontwerp van Ernst von Bandel en op 16 augustus 1875 geopend. Dit kolossale beeld (totale hoogte van 53,46 meter) verwijst naar de “Slag bij Teutoburgerwald en het verhaal van Hermann (Arminius), die gezien kan worden als een der eerste grondleggers van het verenigd Germaans rijk. Hermann (Arminius) staat met zijn linker voet op een Aquila, in zijn linkerhand een Scutum en in zijn rechterhand een Spathae. Hermann kijkt uit op het westen in richting van Frankrijk (dan wel de richting van waaruit men dacht dat de troepen van Varus kwamen). Het was een duidelijke waarschuwing aan het adres van de Fransen. Heden ten dagen is Hermansdenkmal een monument voor de vrede, begrip en nationaliteit, voor een Europa.

Harz11Er is even een denkmoment. “ Waar staat Hermann met zijn Linkervoet op? Dick heeft het antwoord op de vraag, Hermann staat op een Romeinse Adelaar.

Na ons te hebben verwonderd dalen we af naar beneden. Eindelijk koffie. Gezellig op het terras in de zon, even bijkletsen, plassen en dan moet het maar weer gebeuren, de rit wordt weer opgepakt.. Willem koopt een nieuw kaartje.  Maar wat ligt er op de stoel als hij bij zijn auto aankomt? Juist het k........

Het einddoel voor de middagstop wordt in de Garmin gezet. De vlaggetjes zijn geplaatst en de autobanden rijden gierend weg naar Bad Salzulfen. Er moet nog wel een Pitstop ingelast worden. Een van de bolide is bijna leeg. Onderweg wordt er hier en daar bijna een auto geschept en bij de Pitstop een stoephoekje gepakt. Ach, daar draait de familie niet hun stuur voor om. De auto-dorst wordt gelest en de motoren kunnen gestart worden. Maar nu!!!!! Het lukt onze klompendragers niet om de weg over te steken. Niet getreurd dan maar rechts af. In eens breekt er paniek uit, de route wordt gestoord. De vlaggetjes gaan in staking. Wat nu, gewoon rustig blijven is het moto van Marjolein en Janny, en ja gelijk hebben ze. Een weggetje naar links, even doorrijden, links en nog eens links, het rondje om de kerk is gelukt. Na ongeveer 2 km draaien vinden Joop en Greet de richting Bad Salzulfen. We worden beloond met een mooie oude stad waar de tijd heeft stil gestaan.

Bad Salzulfen, Deze stad kent het kleinste terras en vele gezegden o.a.;

 • Wenn Ihr nicht sauft (trinkt) verhungern wir
 • Alten arsch abgeben, neuen arsch mitnehmen
 • 50 jahrige mitbringen und abgeben---Zwei 25 jahrige mitnehmen
 • Hier trinkt der Chef noch selber….

Harz13Op het kleinste terras van de stad willen we gaan lunchen. Helaas, kan dit niet. Er moet eerst een paar kilo’s van onze heupen voordat we de deur kunnen bereiken. Dan toch maar op zoek naar een ander adres. Het wordt Da Vito Ristorante Il Gabbiano. De caprese, de lasagne, de asperges en de andere lekkernijen smaken voortreffelijk. Het alcohol VRIJE bier stroomt heerlijk door de droge keeltjes. De dames houden het bij water met een bubbeltje. Na de  buikjes rond gegeten te hebben kan de tocht kan weer beginnen. Vanaf de 8ste etage van de parkeergarage dalen we naar beneden en komen met de auto’s weer op moeders aarde.

Externesteine is het volgende reisdoel. De omgeving is nog mooier dan de ochtend. Liefelijke stadjes, vele bospartijen en schitterende bloemweiden. De wegen gaan van dalen naar heuvels, de zon brand op onze toeten. De sproeten worden op enkele neuzen geplaatst. We wanen ons in sprookjes land.

Harz14

Een plotselinge stop, een auto met Duits kenteken vliegt bijna achter op een gele kanarie, de billen van de bestuurder zitten te klapperen. Aangekomen bij de Externesteine gelegen in de bossen van Paderborn komen de auto’s tot rust. Het gezelschap loop richting rotsformatie. Ach jee, er moet een plas -stop ingelast worden. Helemaal terug, richting de parkeerplaats. komt goed uit, er is een portemonnee in de auto blijven liggen. Gelukkig immers “ Ein auto ist kein Banktresor”.

Extersteine, een zandstenen gebergte in het Teutoburgerwald nabij Detmold. De formatie bestaat uit enkele lange stenen, staande in het water die abrupt uit het heuvelachtige landschap oprijzen.De stenen zijn van zandsteen en zijn ontstaan in het Krijt ongeveer 120 miljoen jaar geleden. De rotsformatie blijkt een gril in de natuur te zijn, alhoewel dergelijke rotspartijen in de wijde omtrek bijna niet voorkomen. Deze rotsen zijn voor een belangrijk deel door de mens bewerkt. De sporen verraden dat het complex eeuwenlang is gebruikt voor ceremoniële doeleinden. De uitgehakte tempel boven op een van de zuilen is hier een bewijs van. Keltische/ Germaanse geloofsgemeenschappen die er hun goden vereren. Een ronde opening in de tempelwand zou een rol hebben gespeeld bij de vroege zonnestralen bij de zonnewende. De Externsteine staan in de belangstelling van druïden, esoterici, moderne heksen. In de 12de eeuw werd volgens een inschrift een grot in de westelijke rots als kerk ingewijd door de bisschop van Paderborn. Links naast de ingang van de grot is een reliëf van de kruisafname van Jezus. Dit is het oudst bewaarde stenen beeld van Duitsland.

      Harz16      Harz20       Harz17

Harz18De dappere dodo’s onder ons, Marjolein, Edy en Janny huppelen de Externsteine op. Een mooi uitzicht waar zij nog lang op terug kunnen kijken. De kiekjes worden vanaf de begane grond gemaakt door o.a. Diny. Terug van de klimtocht is een sapje en een drankje een welverdiende versnapering. Op weg naar onze auto’s, zie daar, een “Wartburg 1000” uit 1970 staat te sjansen met een van de Hollandse race monsters. Verliefd lopen de mannen om deze schitterende historische auto. Een ieder heeft wel een verhaal over zijn verleden.

De dames willen naar het bier. De mannen gehoorzamen DIREKT. De laatste 37 kilometer wordt gereden. De eerste rit -dag komt aan zijn  eind.

Wat we op deze dag nog niet weten en op de laatste dag wel, willen we graag met jullie delen:

Dat de zon zijn mooiste gezicht heeft getoond,

 • De vlekkenkoning in onze groep, blij is met het schoonmaakstiftje van Diny,
 • Dat er in onze groep iemand is die als hij zijn auto na 6 jaar inruilt er dan pas achter komt hoe het kinderslot werkt,
 • Greet een appelsap besteld en als deze op is, uit nood overstapt op een prosecco,
 • Willem de bochten recht maakt,
 • Diny graag voor ridder speelt,
 • Janny vaak haar vlaggetjes aan het zoeken is,
 • Edy en Marjolein, nu al hun kerstboom aan het indelen zijn o.a. met heksjes oude trabantjes en verzin iets,
 • Er iemand in ons gezelschap is die bang is voor jeugdpuisjes en daardoor geen varkensvlees wil eten,
 • Dat de gele kanaries allergisch zijn voor vrouwen met een spijkerbroek.
 • Greet en Joop alle kikkers in Teutoburgerwald & Harz hebben opgekocht.
 • Dat Dick zijn gereedschapskoffer in zijn auto heeft.
 • De 911 nog meer babbels heeft dan de Schuurmannen als het plankgas krijgt.
 • Het woord “Coquette “ Edy van oor tot oor doet stralen.
 • Koos zijn reepje chocolade met iedereen kan delen.
 • De Schuurmannen wel eens rechts en links door elkaar halen.
 • Dat de groep niet kan opdrinken tegen het drinken van een van de gele kanarie’s en dat de gele kanarie meer drinkt dan de hele Roadsterclub samen.
 • De zandhappers onze wegen doorkruizen, dat zij vele culinaire diners deze week verorberen, maar dat wij hun vóór zijn met onze lokale tips.

Harz21

Dat deze trip zo top zou zijn, dus dank aan een ieder die dit mogelijk heeft gemaakt.

Diny, Marjolein, Greet, Janny, José, Willem, Edy, Joop, Koos & Dick


De website maakt gebruik van Google Analytics cookies. Er worden geen persoonsgegevens opgeslagen.