groepsfoto

Ritverslag van John en Hanneke Molenberg  

Na een drukke eerste dag met een vol programma, waarbij keuzes gemaakt moesten worden, uitgerust de zondag begonnen, na een goed ontbijt in ons hotel te Rheden. De zon stond alweer aan de hemel en de weersvooruitzichten waren geweldig voor de tijd van het jaar. Helaas stond onze roadster, op het parkeerterrein naast het hotel,in de schaduw van een grote boom, zodat het dak nog nat was. Na wat kilometertjes rijden was het dak droog en kon het dak alsnog geopend worden, zodat we konden genieten van de najaarszonnestralen.

Wijn6Voordat we er erg in hadden, kwamen we na 14 km langs de Buffelboerderij, waar we links van de weg in een glimp veel van die forse zwarte beesten zagen staan. Bij de volgende attractie waren we iets allerter en stopten we tijdig bij de struisvogelboerderij. Na de auto geparkeerd te hebben op het stoffige parkeerterrein bij de boerderij, te voet naar de andere kant van de weg, waar we de langnekken zagen rennen. Tjonge wat een beesten! Bij de entree liepen we langs wat hokken met een aantal zeer nieuwsgierige struisvogels. We hielden angstvallig afstand, want met hun lange nekken en grote snavels, konden ze gemakkelijk door de spijlen van hun nachtverblijf heen pikken…… Buiten op een paar weilandjes liepen er veel meer, waarbij er eentje een paringsdansje opvoerde. De boer vertelde nog wat leuke weetjes over zijn struisvogels, die echter niet bestemd waren voor de bekende struisvogelbiefstukjes.

Wijn9Uiteindelijk kwamen we na enig zoekwerk bij Lobith Tolkamer, waar we koffie hebben gedronken op het Rijnterras met bijbehorend uitzicht op de vele varende schepen op weg naar of van Rotterdam. Via een stukje mooi Duitsland, goedkoop tanken!, verder naar het volgende adres in Montferland. Bij het in het routeboek aangegeven restaurantadres de lunch gebruikt. Dit gaf enig probleem, want pal voor de ingang stonden vele ruiters met paarden. De ruiters zaten op de toegangstrap te lunchen de paarden kregen er een emmer water. Als je geen paardenliefhebber of -kenner bent, zijn het toch beesten waarvoor je moet oppassen, wanneer je er achterlangs loopt.

Hoewel het restaurant geen lunchkaart had, zijn we toch maar gebleven. De één nam een overigens uitstekend voorgerecht en de ander een zogenaamd Alpenplankje met kaas en worst. Samen met een glaasje wijn, konden we tevreden verder naar het volgende adres in de mooie Achterhoek. Via een zeer stoffig weggetje, sorry voor de wandelaars en fietsers, ging het richting de wijngaard.

Wijn10Onderweg kwamen we eerst nog een prachtig object tegen welke te koop stond in Stokkum (Montferland) Adres: Molenberg 7 , een prachtige nog werkende korenmolen, Düffels Möll geheten uit 1861 met muldershuis op “slechts” 20.000m2 grond. De molen staat op een hoogte buiten het dorp en vangt daardoor veel wind. Vandaar,dat er vroeger diverse molens op een “berg” gebouwd werden. Prijs op aanvraag, zo lazen we later op Funda. Tja, als we wat jonger waren, dan….? We voelden ons bij aankomst bij de wijngaard gelijk thuis, want ze hadden bij Wijnlandgoed ’t Heekenbroek de Groninger vlag bij de ingang uitgehangen. Desgevraagd, bleken de uitbaters ook Groningers te zijn uit Siddeburen. Vele verkoopstandjes met proeverijtjes waren aanwezig en gewapend met een pot heerlijke jam en/of wijn vertrokken we naar het eindpunt in Dieren. Daar op het terras als afsluiting nog even gezellig nagepraat onder het genot van een glaasje witte wijn met een gratis trosje druiven, die de wijnboer ons kwam brengen.

De uitzetters Dorry Reuling en Paul Boes hartelijk dank voor de organisatie van dit mooie weekend, alsmede Arjan Zonneveld voor de geleverde ondersteuning.

De website maakt gebruik van Google Analytics cookies. Er worden geen persoonsgegevens opgeslagen.