groepsfoto

Ritverslag van Peter en Karin Bos.  

We verheugen ons al lange(re) tijd op de ochtend van zaterdag 24 september 2016. Direct na de eerste, wervende aankondiging van deze roadster-tour hadden Karin en ik er al zin in. Daar hadden we geen wervende filmpjes voor nodig . . . Al vonden wij dat wél een enorm leuke vondst en bovendien erg leuk gemaakt.

Op de bewuste zaterdagochtend, reuze vroeg op de vrije zaterdag, attendeert de nijdige wekker ons op het aanbreken van de dag. Dorry & Paul (en rit-narijder Arjan) hebben niet alleen het hele weekend georganiseerd maar ook gezorgd voor stralend weer. Na het ontbijt starten we onze SLK en zien we hoe een stralende zon de laatste laag bij de grond hangende mist aan flarden brandt. Onze vrolijke viervoeter Bram kan helaas niet mee, dus die brengen wij eerst nog even naar zijn weekend logeeradres. We maken ons namelijk op voor een wijn & spijstour met bezoeken aan wijngaarden, wijnhuizen, buffelfarms & zullen een inkijkje krijgen in de échte struisvogeltaktiek. Geen bestemmingen waar een ondernemende viervoeter handig bij is. Wij spoeden ons daarna naar het Sandton hotel in Rheden waar we deze nacht zullen verblijven en wat tevens ons vertrekpunt is voor de verschillende activiteiten die wij dit weekend zullen ondernemen. We worden er gastvrij en enthousiast ontvangen door zowel het personeel als de al aanwezige Roadsterclub leden. Na de eerste begroetingen gelijk een hartversterkend kopje koffie en, naar blijkt, een passend mondvermaakje van de plaatselijke banketbakkerij. Gelijk al een goede start en eerste indruk . . .

Vrijwel iedereen arriveert ruimschoots op tijd en Dorry & Paul houden hun palaver met de details van deze dag. Belangrijk is dat wij uiterlijk 15:45 bij het hotel terug zijn om in te kunnen stappen in een BUS die ons naar de bestemming van het middag- & avondprogramma zal brengen zodat wij die avond maximaal en onbezorgd van de wijnen en spijzen zullen kunnen genieten. Prima geregeld! Wel zo veilig, handig én comfortabel. De route bedraagt vandaag 123 km droog aan de haak, maar biedt zoveel moois en leuks dat het op voorhand een uitdaging wordt om de retourtijd überhaupt te kunnen halen. De route is opgesteld middels het bekende bolletje-pijltje systeem en verloopt vlekkeloos. Karin en ik nemen het voortouw. Uit ervaring weten wij dat we vóór-lunchtijd het meest helder zijn met het volgen der aanwijzingen.

wijn3Vanuit het hotel rijden we vrijwel direct ons Nationaal Park Veluwezoom binnen en vinden moeiteloos, via de mooist begroeide wegen de Zijperberg. Wat leven wij toch in een prachtig land! Zoveel mooie natuur en ook nog eens zó dichtbij! Wij kronkelen door dit prachtige park en vergapen ons aan de mooie vergezichten. Het weer laat zich van zijn beste kant zien. Volop zon en toch ook weer niet te warm en helder genoeg om de edelherten op grote afstand te kunnen herkennen al hebben we ze desondanks niet kunnen spotten. De route richting Deelen voert de route ons langs Co. Volgens de route-informatie is daar het beste ijs van Gelderland te krijgen maar onze groep is niet te vermurwen en recht de rug. Geen ijs op dit uur en bovendien zal de innerlijke mens dit weekend al dusdanig verwend worden dat de slanke lijn voldoende op de proef gesteld wordt. Geen Gelderse ijsco dus en we drukken het rechter pedaal maar weer in We vervolgen de route richting Paleis Het Loo. Geen van allen heeft/voelt de behoefte om dit rijksmonument te bezoeken dus houden we het gewoon aan als landmark en bieden het geen blik waardig. Op naar de volgende aanwijzing en lekker in/van de buitenlucht genieten.

Onze magen beginnen intussen al een beetje te knorren. Niet heel gek natuurlijk want wij zijn tenslotte bijna op een doordeweekse werkdagtijd opgestaan. Speurend naar een leuke en geschikte lunchlocatie komen wij langs het ‘Vliegveld Hotel’ gelegen langs de stijg- & landingsbaan van vliegveld Teuge Pal daarnaast ligt Brasserie ‘The Hangar’ waarvandaan de vliegtuigen bijna wijn4lijken te vertrekken. Het ziet er erg leuk uit en iedereen uit ons groepje deelt deze mening. De Brasserie blijkt een meer dan goede keus te zijn! De vliegtuigjes vliegen af en aan! Gesterkt door de heerlijkste hamburgers en clubsandwiches konden wij onze weg vervolgen naar een volgende attractie, de Zuivel- & kaasboerderij “Den Hoek”. Gezien het door ons opgelegde tijdvenster én het feit dat een ieder al eens gezien heeft hoe een boer kaas maakt, besluiten wij het contact wederom NIET uit te zetten maar het rechter pedaal in te drukken want het klokje tikt al richting 15:00u. Wij hadden met elkaar afgesproken dat dit wel een mooie tijd zou zijn om in te checken en voor wie daar behoefte aan had, een ander kleedje aan te trekken voor het avondprogramma. Derhalve laten wij de file voor het IJsselveer ter hoogte van Bronkhorst voor wat ‘ie is en laten wij de routeplanner bepalen hoe lang we onderweg zouden zijn indien we, snelwegen vermijdend, ons Sandton hotel kunnen bereiken. Dat bleek na 15:00 te zijn en dat betekende dat andermaal het rechter pedaal ingedrukt werd. We waren hierdoor voldoende op tijd terug in het hotel en dus gereed voor de bus richting het middag-/avondprogramma.

We vertrekken keurig op tijd richting Wijnhuis Robbers & Van den Hoogen voor onze wijnproverij en vinologische uitleg en rondleiding door dit wonderbaarlijke (deels) ondergrondse wijnhuis. Het voelt bijna als een schoolreisje zo samen in de bus. Wij worden ontvangen door onze gastvrouw Dorry en haar zeer enthousiaste collega Dorien van voorgenoemd wijnhuis. Wij vermoeden dat er iets staat te gebeuren en dat blijkt te kloppen. Bij de ingang staat een ensemble opgesteld waardoor wij uiterst gastvrij en muzikaal worden onthaald op het vorstelijke bordes. Na een welverdiend én welgemeend applaus kanWijn1 de rondleiding beginnen en verdelen wij ons in twee groepen. Dorry en haar collega nemen de groepen mee ondergronds. Wat indrukwekkend is het hier. De oude, authentieke wijnkelders beslaan maar liefst 10.000m² aan oppervlakte. Wijnhuis Robbers & van den Hoogen blijkt, met haar historie sinds 1842, één van de oudste wijnhuizen te zijn die Nederland rijk is. De authentieke stijl en traditie worden gecombineerd met een moderne bedrijfsvoering, waarbij belangrijke waarden behouden blijven. Men onderscheidt zich door veelzijdigheid, kennis en kwaliteit en mogen zich sinds 1992 met trots Hofleverancier noemen. We krijgen er veel te zien, te proeven én weer te horen. Horen in de zin van zeer interessante weetjes rondom het maken, bottelen & bewaren van wijnen en horen wat we zouden kunnen doen met ‘minder mooie’ wijn en worden we opnieuw verrast met een privé-kelderconcert dat door Dorry & Paul geregeld is. Het klinkt hier in de koele kelders nóg mooier en de smaak van de wijn wordt er nog warmer van. Het blijkt dat wij naar Dorry’s broer staan te luisteren. Nooit geweten dat Dorry zulke goed bewaarde geheimen met zich meedroeg. . . .  Eenmaal bovengronds krijgen wij meer concrete vinologische uitleg van Dorry en kunnen we een tweetal, door haar geselecteerde wijnen proeven. Ons gewaardeerde clublid heeft er duidelijk verstand van, want dat zijn beslist geen vieze slobbertjes! Mede door deze ervaring nemen wij natuurlijk graag afsluitend de uitnodiging aan om het wijnhuis via de wijnwinkel te verlaten. De keuze van Karin en mij was al gelijk bepaald tijdens het proeven en dus hebben wij het provisiequotum van Dorry en haar collega aangevuld. Hier komen we vast nog eens terug met meer laadruimte dan een SLK op doortocht… Tot zover het onderdeel “Wijn” uit de titel van Roadsterclub toertocht. Met een goed gevulde wijndoos onder de arm hoeven wij gelukkig niet ver te lopen naar ons restaurant van deze avond waar het onderdeel “Spijs” invulling zal gaan krijgen. Natuurlijk hebben we vandaag al het een en ander gegeten, maar nu komt het deel waarin Dorry & Paul een zorgvuldige keuze en afweging hebben gemaakt.

wijn5Het is nog erg mooi weer en dus kunnen wij heerlijk buiten onder zeer royale parasols aan twee gezellige lange tafels plaats nemen. De menukeuze is verrassend en iedereen is niet alleen vol lof over het eten maar ook over het aanbevolen wijnarrangement. Wat een heerlijkheden allemaal en wat een verwennerij! Dat Roadsterrijden zó leuk kan zijn, vertellen ze er in de autofolder toch echt niet bij. Een gemiste kans van de marketingafdelingen van onze respectievelijke merken . . . Het diner komt lekker vlot door en smaakt, in combinatie met de wijnen, voortreffelijk. De roadsterachtige snelheid en efficiëntie in de keuken maakt echter dat wij ruim voor de ophaal-/vertrektijd van onze busdienst gereed zijn. Gelukkig biedt de locatie een goede oplossing in de vorm van een uiterst comfortabele bar annex loungeachtige ruimte waar de gezelligheid al snel weer werd voortgezet. We hadden best nog even buiten kunnen blijven, maar ‘het andere behangetje’ en de andere setting zorgt ervoor dat wij van alle aspecten van het wijnrestaurant hebben kunnen genieten. Nadat de bus ons, met de nodige verkeerstechnische uitdagingen, toch nog veilig voor onze hoteldeur afleverde, splitst de groep in voldane slapers en diehards die de dag, ter voorbereiding van de erop volgende, nog even met elkaar nabeschouwen.

Dorry & Paul, enorm veel dank voor het geweldige en originele weekend. Het is er een om lang in herinnering te houden. Enerzijds vanwege de verrassende opzet en het thema, anderzijds door de geweldig mooie provincie in jullie achtertuin die wij van een andere kant hebben leren kennen. We verheugen ons nu al op een volgend door jullie uitgezet evenement.

De website maakt gebruik van Google Analytics cookies. Er worden geen persoonsgegevens opgeslagen.