De rit van zondag 18 juli a.s. start bij restaurant bistro “De Heerlijckheid”op de Rijksstraatweg 115 in Sleeuwijk waar wij jullie tussen 10.00-10.30 uur verwelkomen met koffie/thee en gebak.

Van hieruit beginnen wij onze rit door het achterland van Fort Altena waar wij tegen het eind van de rit nogmaals langs komen.

De rit voert ons als eerste door de mooie dorpjes Sleeuwijk, Werkendam, Woudrichem, Andel en Veen die langs de afgedamde Maas liggen. De afgedamde Maas is een oude tak van de rivier de Maas, sinds deze bij Well is afgedamd. Tussen de jaren 1273 en 1904 vormde de afgedamde Maas de hoofdstroom van de Maas. Jaarlijks worden er zo’n 1.5 miljoen huishoudens voorzien van drinkwater uit de afgedamde Maas. We vervolgen onze rit en steken de Bergsche Maas over. De Bergsche Maas is een gegraven rivier in Noord-Brabant die de voortzetting van de Maas vormt en stroomafwaarts van naam verandert in de Amer. De Bersche Maas vormt de zuidelijke begrenzing van het land van Heusden en Altena en is 24.5 km lang.

We passeren o.a. de dorpjes Waalwijk, Capelle, Waspik, Klein-Dongen, Rijen, Molenschot en Bavel waar onderweg genoeg plekken zijn om de te stoppen voor een lekkere lunch. Allemaal leuke kleine Brabantse dorpjes die een roerige historie hebben met o.a. de Tachtigjarige oorlog, de Franse overheersing en de watersnoodramp.

             foto 1 Altena1 Netherlands Afgedamde Maas Wilhelminasluis

Via het dorpje Drimmelen rijden we stroomopwaarts langs de Amer richting Geertruidenberg en Raamsdonkveer. Beide dorpjes liggen aan weerskanten van de Donge die uitkomt in de Amer. Aan de overkant van de Amer ligt de Biesbosch. We steken de A27 en de Bergsche Maas over waar we langs o.a. de dorpjes Hank, Dussen en Uppel komen alvorens wij richting Fort Altena rijden.

Fort Altena is in 1847 gebouwd als verdedigingswerk en maakte deel uit van de Hollandse Waterlinie. Dit is een verdedigingslinie lopend van de voormalige Zuiderzee bij Muiden tot de Biesbosch. In 1878 werd het Fort versterkt en tijdens de mobilisatieperiodes van 1914-1918 en 1939-1940 was Fort Altena in staat van paraatheid. In 1951 verloor Fort Altena haar staat van verdedigingswerk. Defensie bleef het fort echter wel gebruiken. In 2003 is Fort Altena van Defensie overgegaan naar het Brabants Landschap en wordt heden ten dagen zo geëxploiteerd dat het als cultureel erfgoed gewaarborgd blijft.

We eindigen weer bij bistro “De Heerlijckheid” in Sleeuwijk waar we op het terras nog even kunnen napraten over de fraaie en afwisselende rit door alle leuke dorpjes, het water en het groen.