Club media

      

 

 

Market Garden  georganiseerd door Arjan Zonneveld

75 jaar geleden, in september 1944, werd door de geallieerden een gewaagde aanval geplaatst op Duitsland. Door alle bruggen in Nederland over de rivieren te veroveren hoopten de geallieerden snel in het Industriële hart van Duitsland te staan, het Ruhrgebied. Bij Arnhem werd het helaas een brug te ver.

De rit zal  van Zuid naar Noord gaan en alle rivieren (behalve de IJssel) oversteken. We gaan over bruggen, langs begraafplaatsen, musea, gedenktekens en langs landingsplaatsen. De start is vlakbij Best, hopelijk bij museum Bevrijdende Vleugels. Deze is gevestigd in een oude kazerne, welke ligt tegenover de landingszone voor de bruggen over het Wilhelminakanaal bij Son.                  

MG1  MG2  MG3

    
 

Hierna gaan we verder over de Dommel, Zuid Willemsvaart en de AA in de richting van Grave. Grave is een leuk vestingstadje aan de Maas. Bij de brug over de Maas staat nog een bunker die nog herinnert aan die tijd. Bij Overasselt en Groesbeek zijn de landingszone voor de Maas en de Waal. Vooral bij Groesbeek zijn veel herinneringen aan die tijd. Daar is ook hevig gevochten bij het begin van de oorlog en in maart 1945, toen de geallieerden het succesvolle offensief plaatsten op het Ruhrgebied. De omgeving van Groesbeek beschikt over vele begraafplaatsen, monumenten en een museum. Door Berg en Dal gaan we de Waalbrug over. Vanaf de oversteek van de Waal rijden we door de landerijen naar de brug waar het eindigde, de John Frost  brug.                     

Om het verhaal compleet te maken gaan wij wel de Rijn over en rijden wij naar Oosterbeek, alwaar het hoofdkwartier was van de geallieerden. In het landhuis zit nu het Airborne museum. Door de bossen eindigen wij bij één van de landingsgebieden voor de Rijn aan de telefoonweg tussen Wolfheze en Renkum.

 

De website maakt gebruik van Google Analytics cookies. Er worden geen persoonsgegevens opgeslagen.