ApHaElNuVa en de IJsselvallei, georganiseerd door Bert en Lisette Bakker.                                                              

ijssel7Ook dit jaar hebben we er weer veel plezier in om een leuke toertocht te organiseren. De naam van de tocht roept denk ik veel vragen op, maar tijdens het lezen van dit ijssel8stukje wordt dit wel duidelijk denken wij.We starten bij hotel Van Der Valk "De Cantharel", Van Golsteinlaan 20 te Apeldoorn. Dit hotel ligt aan de A1 in een rustige bosrijke omgeving. Wij verwachten u daar tussen 10.00 en 10.30 uur voor de koffie/thee en wat lekkers.

Vanuit het hotel vertrekken we richting Apeldoorn en rijden we over de Jachtlaan door de wijk Berg en Bosch met z’n villa’s en lommerrijke lanen. We komen langs Paleis Het Loo waar ieder jaar het Concours d’Élégance plaatsvindt. Lancia Astura best of show Concours d’Élégance Paleis Het Loo. We vervolgen onze weg via Wenum-Wiesel. Dit tweelingdorp in de gemeente Apeldoorn ligt ten noorden van de gemeente tegen Vaassen in de gemeente Epe aan. Wenum en Wiesel worden gescheiden door de Zwolseweg. Na een paar kilometer slaan we rechtsaf en rijden we op de Nieuwe Molenweg en komen we uit bij de Wenumse watermolen. Deze watermolen wordt aangedreven door de Wenumse beek. Al in 1313 wordt een watermolen op deze plaats vermeld. In 1395 kwam deze korenmolen in het bezit van de Hertog van Gelre; in 1493 verkreeg het klooster Monnikhuizen bij Arnhem de watermolen. Ten tijde van de Reformatie (ca. 1580) kwam de molen in bezit van Gedeputeerde Staten van het Kwartier van Veluwe. Later werd de molen weer particulier bezit, en in 1767 werd Daniël de Jongh eigenaar. Hij liet de molen verbouwen tot kopermolen, waarbij tevens de molenvijver werd aangelegd. In 1858 liet de leerfabrikant Peter Kok Ankersmit de molen verbouwen tot korenmolen en liet er een runmolen aan toevoegen. Later werd deze runmolen verbouwd tot kaasmakerij.

ijssel1De route gaat verder richting het Apeldoorns kanaal. En buigen we af naar het noorden. Het Apeldoorns kanaal had van 1868 tot en met 1961 de functie van "lateraal kanaal" parallel aan de IJssel en loopt van Dieren tot aan Hattem. Bij lage en hoge rivierstanden was de IJssel zeer moeilijk te bevaren wegens onvoldoende vaardiepte, respectievelijk sterke stroom. De route via het kanaal was dan, met name voor kleine schepen een veiliger alternatief. Met de komst van de spoorwegen en gemotoriseerd verkeer verloor het zijn ijssel2functie en werd verwaarloosd. Er zijn plannen om het kanaal voor de recreatie weer bevaarbaar te maken. Na een paar kilometer kruisen we de A50 en vervolgen we onze weg over de Weteringdijk richting Oene. Dan na enkele kilometers zijn we op de IJsseldijk aangekomen en kunnen we het prachtige landschap met daarin de voortstromende IJssel bewonderen. De IJssel kent langs deze route twee veerponten die voor het lokale verkeer de oversteek naar Overijssel kunnen verzorgen.

We volgen de IJsseldijk verder naar het noorden en komen aan bij de hoogwatergeul van Veessen. Bij Veessen is, in opdracht van Rijkswaterstaat, een geheel nieuw aangelegde hoogwatergeul of groene rivier gebouwd. Dit project is tussen 2014 en 2017 gerealiseerd. De geul loopt parallel aan de IJssel en wordt gevormd door twee dijken die 500 - 1500 meter uit elkaar liggen en acht kilometer noordelijker weer op de rivier aansluiten. Deze 'bypass' zal uitsluitend bij een waterhoogte van 5.65 m boven Normaal Amsterdams Peil watervoerend zijn. Het landbouwgebied tussen de dijken is dan een tweede rivier en Veessen is alleen nog per brug of boot bereikbaar. De verwachting is dat dit gemiddeld eenmaal in 75 jaar zal gebeuren. Uiteindelijk komen we aan in het stadje Hattem. Hattem kreeg zijn stadsrechten in 1299 van graaf Reinoud I van Gelre en is een Hanze- en vestingstad. In Hattem bevindt zich het Anton Pieck Museum en een Bakkerijmuseum. We rijden langs de Dijkpoort. Deze 14e-eeuwse stadspoort was onderdeel van de stadsmuur.

Na wat wegen door het boerenland ten westen van de Veluwe komen we aan in Elburg. Elburg is een Hanzestad. Het is gelegen aan het Veluwemeer en het Drontermeer in de provincie Gelderland, en is de hoofdplaats van de gemeente Elburg. De stad Elburg is vooral bekend vanwege haar middeleeuwse vesting met een nagenoeg volledig recht stratenplan. In 2016 telde de plaats Elburg 12.105 inwoners. Door Elburg is een route per auto mogelijk rond het historisch centrum waar alleen voetgangers worden toegestaan. Verder gaan we langs de dorpjes ijssel4Hoge Enk en Doornspijk. Opvallend in het landschap is de fraaie korenmolen De Duif.  Elk jaar vinden rondom de molen diverse activiteiten plaats zoals Midwintersnertwandeling, Lentemarkt, Kofferbakverkoop, Pompoenenmarkt, Nationale monumentendag, en op de 1e zaterdag van oktober een Boerenlanddag. Verder rijden we naar Nunspeet. Het dorp ligt ijssel6op de grens van uitgestrekte bossen van de Veluwe en weidelandschap langs de Randmeren. Door zijn ligging is Nunspeet vooral 's zomers in trek bij (natuur)toeristen. Recreatie en toerisme zijn daardoor een belangrijke bron van inkomsten in de gemeente. Door de aanwezigheid van bos, water, zandgronden zoals Hulshorsterzand en heidevelden zijn er elk jaar 1,2 miljoen overnachtingen in Nunspeet (bron: Gemeente Nunspeet). Het overgrote deel van deze toeristen overnacht op een van de vele campings. Ten zuiden van Nunspeet liggen de Kroondomeinen die doorlopen tot aan Paleis Het Loo in Apeldoorn. In Nunspeet zijn diverse horecagelegenheden voor de Lunch en of een drankje.

Vanuit Nunspeet rijden we de Veluwse bossen in en komen we langs kasteel Staverden. Verder komen we door de dorpjes Uddel,  Elspeet en Vierhouten. Langs de Vierhouterweg in Gortel staat wie kent hem niet, de ijscoman. Sinds 1960 is Gortel de thuishaven van Rozeboom´s ijs. Van fietser, toerist tot lokale bevolking, vrijwel iedereen weet hem te vinden. Verder rijden we over de Gortelseweg richting Vaassen en eindigen bij kasteel De Cannenburg waar we in het koetshuis een drankje en hapje kunnen nuttigen voordat we de reis naar huis aanvangen en kunnen terugzien op een aangename rit.

 

 

 

 

 

Club Media

      

De website maakt gebruik van Google Analytics cookies. Er worden geen persoonsgegevens opgeslagen.